Nieuws, Onderzoek

Marktaandeel glasvezelinternet nog marginaal

Het aandeel van glasvezelinternet in Nederland is nog steeds klein. Slechts 1,3 procent van de huishoudens maakte in het najaar van 2011 gebruik van internet via een glasvezelverbinding.

Dat blijkt uit cijfers van 2011 die maandag door telecomautoriteit OPTA zijn gepresenteerd.

Volgens de OPTA hebben glasvezelpartijen hun netwerken in 2011 wel flink uitgebreid. Vooral in het tweede en derde kwartaal was er sprake van een versnelling van de uitrolvan glasvezel in Nederland. “Dit heeft uiteindelijk geleid tot bijna een verdubbeling van het aantal glasvezelaansluitingen in twee jaar.”

De groeicijfers van de OPTA verschillen overigens wel met die het Fiber to the Home Council Europe eerder dit jaar naar buiten bracht. Volgens de Europese organisatie voor glasvezel heeft 3 tot 4 procent van de Nederlandse huishoudens een glasvezelaansluiting.

Actief
Reggefiber, dat vrijwel alle glasvezelaansluitingen in Nederland realiseert, heeft nu ongeveer 1 miljoen huishoudens aangesloten op glasvezel. Aan het einde van het derde kwartaal waren dat er 844.000 aansluitingen. Daarvan waren er toen 242.000 actief (huishoudens met daadwerkelijk een glasvezelabonnement). Dat komt neer op ruim 28 procent van de aansluitingen die actief zijn.

DSL en kabel
In Nederland was vorig jaar DSL met 3,5 miljoen aansluitingen nog de meest gebruikte internetverbinding. Toch is tussen 2010 en 2011 het aantal DSL-gebruikers afgenomen, ten gunste van de glasvezel- en de kabelaanbieders. De kabelaars, waarvan Ziggo en UPC de grootste zijn, hadden vorig jaar samen 2,7 miljoen internetgebruikers.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.