Ruim 1,3 miljoen Nederlanders hebben vorig jaar on demand een film bekeken. Dat is een forse stijging vergeleken met 2010 doordat het, onder meer door snelle internetverbindingen, steeds gemakkelijker wordt om een film te bestellen.
Ongeveer één op de tien ondervraagden heeft vorig jaar van video-on-demand gebruikgemaakt. Dat is 38 procent meer dan in 2010. Dat blijkt uit onderzoek (pdf) van de Stichting Filmonderzoek onder 1881 ondervraagde Nederlanders. De meeste films en programma’s worden via de tv on demand bekeken.
Video-on-demand (VOD) is elke dienst waarmee consumenten zelf direct films, tv-series en overige tv-programma’s kunnen bekijken wanneer het hen uitkomt. Ze kunnen hierbij kiezen uit een catalogus met content die is samengesteld door de provider van de dienst. De beelden bestaan uit streaming video, dus de content hoeft niet eerst in z’n geheel te worden gedownload.
In Nederland wordt video-on-demand aangeboden door de volgende partijen: Ziggo en UPC (via de kabel), KPN en Tele2 (via internet) bieden hun diensten aan voor televisie. Veamer.nl, RTL XL en Videoland.nl bieden hun diensten uitsluitend via internet aan. Ook biedt een aantal televisiefabrikanten on demand-diensten aan via connected tv (tv’s met internetverbinding).
Meer mogelijkheden
Aangezien er tegenwoordig steeds meer mogelijkheden bijkomen om video-on-demand rechtstreeks op de televisie gebruiken, is de verwachting dat het gebruik van VOD sterk zal stijgen de komende jaren.
Onderzoeksbureau GfK Retail & Technology Nederland dat dit jaar het aantal films dat tegen betaling via VOD wordt gekeken hoger zal zijn dan het aantal verkochte films op dvd en zal Blu-ray.
[adsenseyu1]
Geef een reactie