De diepte waarop glasvezelkabels in de grond worden gelegd, is op veel locaties onderwerp van discussie. Een ondiepere aanleg van de kabels is lang niet overal mogelijk en er kleven risico’s aan. Gemeenten en provincies kunnen nu een weloverwogen besluit nemen met het deze week verschenen rapport ‘Afwegingskader diepteligging Telecomkabels’.
Het afwegingskader biedt vergunningverleners van provincies en gemeenten hulp bij het maken van een afweging over de gewenste ligging van telecomkabels in het concrete gevallen. Gemeenten en provincies moeten namelijk bij elke vergunningaanvraag afwegen welke diepteligging passend is en welke belangen daarbij een rol spelen.
Doorgaans worden de kabels volgens de NEN-norm NEN 7171-1.1 op een diepte van 60 centimeter in de grond gelegd, maar in sommige gevallen gaat de voorkeur uit naar 40 centimeter, bijvoorbeeld omdat dat goedkoper kan zijn voor de totale prijs van de aanleg.
Toch kleven er veel risico’s aan het leggen van glasvezelkabels op een diepte van 40 centimeter, zo blijkt uit het document. “Een ondiepere ligging kan bij beheerwerkzaamheden eerder tot schade aan de kabels en leidingen leiden. Bijvoorbeeld als er onderhoud plaatsvindt met zwaar materiaal, als er geleiderails of hectometerpaaltjes worden geplaatst of als er bij wegwerkzaamheden of evenementen grondpinnen worden gebruikt om tijdelijke verkeersborden te plaatsen.” Het is mogelijk dat door groenonderhoud of onderhoud aan de grond, de kabels langzaamaan naar de oppervlakte verschuiven waar ze gemakkelijk beschadigd kunnen raken.
Lang niet overal
Bovendien is uit onderzoek (pdf) in de provincies Overijssel, Gelderland en Utrecht gebleken dat een ondiepere ligging (40 cm) van de telecomkabels lang niet overal mogelijk is. In de provincie Utrecht was circa 13 kilometer van de in totaal 295 kilometer provinciale weg geschikt voor een diepteligging van 0,40 meter. Dat is slechts 4% van het totale provinciale wegennet.
En daarnaast worden kabels niet altijd ondieper aangelegd, zelfs als dat wel mogelijk is. “De uitkomst van de onderzoeken in Overijssel en Gelderland is dat 20% van het provinciale wegennet geschikt is voor een diepteligging van 40 centimeter. In deze provincies is besloten een diepteligging van 40 centimeter van snel internet op deze locaties toe te staan. Hiervan is ongeveer in de helft van de gevallen gebruik gemaakt.”
J.F. Anneveldt
Kabel ligt 40cm. diep. Heel voorzichtig te werk gegaan omdat ik na aanleg had ingetekend. Ik ging er vanuit dat er een waarschuwing slijt in de sleuf was gelegd, maar helaas… Ook ontbreekt beschermbuis. Hoe loopt dit (financieel) af ???