Nieuws

Mogelijk ook glasvezel in en rondom Heerenveen

De gemeente Heerenveen wil graag dat de kern van Heerenveen glasvezel krijgt, inclusief de kernen van de dorpen er omheen. Het is alleen nog niet duidelijk welke partij dat moet gaan doen.

In het buitengebied van Heerenveen werd vorig jaar al een vraagbundeling gehouden. Omdat er voldoende belangstelling bleek te zijn voor glasvezel, is Kabelnoord inmiddels met de eerste voorbereidingen voor de aanleg van het netwerk begonnen.

Maar de gemeente Heerenveen wil nu meer, schrijft Sa24.nl. Zo zou ook de kern van Heerenveen verglaasd moeten worden evenals de kernen van de buitendorpen. Aan Kabelnoord is gevraagd om de mogelijkheden voor de aanleg in die gebieden te onderzoeken.

Het gebied is complex omdat het bestaat uit zowel grijze als witte adressen. Kabelnoord kan voor de aanleg van glasvezel in de witte gebieden een gunstige lening krijgen van de provincie. Voor grijze adressen ligt dat moeilijk.

De dorpskernen vallen onder de zogenaamde grijze adressen, waar op dit moment één netwerkaanbieder beschikbaar is. In veel gevallen gaat het om Ziggo. “Omdat in dorpskernen het aantal aansluitingen dichter bij elkaar ligt, is daar de aanleg goedkoper, maar de ervaring leert dat de belangstelling er minder groot is. Veel mensen zijn wel tevreden met de beschikbare internetverbinding via de kabel”, reageert Niek Geelhoed, directeur van Kabelnoord.

Kabelnoord is overigens ook nog in gesprek met een derde partij die zaken doet met KPN en die mogelijk op die manier gaat zorgen voor glasvezel in de dorpskernen. “De dorpskernen zijn niet onze eerste prioriteit”, aldus Geelhoed tegenover Sa24.nl.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.