Kabelfabrikant Draka en de Technische Unie nemen eind dit jaar een digitaal beheersysteem voor de kabelhaspels in gebruik. Het gebeurt nog te vaak dat lege haspels niet terugkomen om hergebruikt te worden.
Het nieuwe beheersysteem werkt op basis van blockchain-technologie en moet ertoe leiden dat haspels effectiever en duurzamer ingezet kunnen worden.
Ongeveer een jaar geleden kondigde Draka al de Haspel Retour Service aan. Haspels werden daarbij voorzien van qr-codes die gescand konden worden zodat Draka zou weten waar de lege haspel opgehaald kan worden.
De achilleshiel daarbij is dat Draka afhankelijk is van andere partijen die de qr-code moeten scannen. Met het nieuwe beheersysteem worden de orderadministraties van Draka en Technische Unie onderling gekoppeld (via blockchain-technologie). In het systeem wordt elke transportbeweging van een haspel (anoniem) geregistreerd (aantal, type, datum, start- en doellocatie). De kans dat lege haspels retour komen, wordt zo een stuk groter, denken de initiatiefnemers.
In eerste instantie beperkt de pilot zich tot de blauwe, recyclebare haspels die tussen Draka en Technische Unie (distributiecentrum en enkele overslagcentra) pendelen.
Draka waarschuwt dat als deze proef er niet toe leidt dat meer haspels na gebruik terugkomen, dat de kosten voor de haspels zullen stijgen.
foto: Draka
Geef een reactie