Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

‘Nog 3 miljoen huishoudens met alleen snel internet via de kabel’

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt of er maatregelen nodig zijn om de concurrentie te stimuleren in gebieden waar mensen een snel internetabonnement (van minimaal 200 megabit per seconde) alleen kunnen nemen via het kabelnetwerk. Dat meldt de ACM in een bericht over de voortgang van het lopende onderzoek naar de markt voor internettoegang.

Er zijn circa 3 miljoen huishoudens die snel internet alleen kunnen afnemen via de kabel. Die gebieden liggen voornamelijk in grote steden die pas later aan de beurt zijn voor het aanleggen van glasvezel. Omdat op de kabel maar één aanbieder actief is, valt er niets te kiezen voor wie snel internet wil. De ACM vindt het belangrijk dat consumenten ook daar kunnen profiteren van een concurrerend internetaanbod. Daarom gaat de autoriteit nader onderzoeken of er in deze gebieden maatregelen nodig zijn om meer concurrentie te mogelijk te maken.

Amsterdam is één van die steden, want er ligt nog geen glasvezel bij circa driekwart van de huishoudens. Die kunnen snel internet alleen afnemen via de kabel, waarop VodafoneZiggo de enige aanbieder is. Telecomaanbieder YouCa heeft toegang gevraagd tot het kabelnetwerk om daar te kunnen concurreren met VodafoneZiggo. Volgens de regelgeving moet daarbij eerst toegang via de straatkasten overwogen worden, want die zitten het dichtst bij de consumenten. Maar omdat het in Amsterdam alleen al gaat om duizenden straatkasten, zouden de kosten te hoog worden om rendabel te kunnen concurreren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.