Nieuws

Ontwikkeling onafhankelijke internetsnelheidstest duurt 5 jaar

internetsnelheid-test

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) komt op zijn vroegst pas in 2021 met een onafhankelijk meetsysteem waarmee consumenten de snelheid van hun breedbandverbinding kunnen controleren.

Al in 2016 stelde de ACM vast dat er een neutraal meetsysteem moest worden ontwikkeld waarmee consumenten kunnen controleren of ze de internetsnelheid krijgen die door de provider beloofd is.

Internetaanbieders moeten de internetsnelheid bieden die ze in het contract met de consument beloven, aldus de autoriteit. Volgens de netneutraliteitsregels moeten internetaanbieders precies omschrijven wat consumenten mogen verwachten van de internetdienst die ze afnemen.

En daarvoor werkte de ACM in de tweede helft van 2016 aan het opzetten van een certificering van meetsystemen. Die certificering is belangrijk omdat alleen dan consumenten hun internetprovider bij wanprestatie in gebreke kunnen stellen. Dat betekent dat zij bijvoorbeeld een deel van het abonnementsgeld kunnen terugvragen.

De Europese telecomautoriteit BEREC ontwikkelde vervolgens software voor een meetsysteem voor internetsnelheid. Dit meetinstrument wordt nu door de ACM ‘geschikt gemaakt voor de Nederlandse markt’. “Naar verwachting is het meetsysteem in de loop van 2021 beschikbaar voor Nederlandse consumenten. Mensen kunnen dan nagaan of ze daadwerkelijk de snelheden bereiken waarvoor ze betalen”, meldde de ACM vorige week.

Nu gebruiken veel mensen speedtest.net van Ookla om hun internetsnelheid te controleren.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.