Nieuws, Onderzoek

OPTA: Glasvezelgebruik groeit pijlsnel

Een kleine 800.000 huishoudens in Nederland hebben een glasvezel internetverbinding. Dat blijkt uit de marktanalyse van toezichthouder OPTA van het tweede kwartaal van dit jaar.

Volgens de OPTA waren er eind juni in Nederland 768.000 huishoudens met een glasvezelaansluiting. Het aantal glasvezelgebruikers is in een jaar tijd met 17 procent gestegen. Deze groei gaat ten koste van het aantal dsl-gebruikers, want ook het aantal internetters via de kabel nam toe (met 4 procent).

Bovendien constateert de OPTA dat de snelheden steeds verder toenemen. Hoewel het gros van de huishoudens nog een verbinding heeft met snelheden tussen de 10 en 30 megabit per seconde (Mbps), groeit het aantal aansluitingen met snelheden tussen de 30 en 100 Mbps. Dit is onder meer te danken aan kabelbedrijven als UPC die met de snelste abonnementen snelheden tot 120 Mbps bieden.

Aan het einde telde Nederland 6.393.000 breedbandaansluitingen. De grootste speler op dat gebied blijft KPN met een marktaandeel tussen de 40 en 45 procent. KPN wordt gevolgd door respectievelijk Ziggo en UPC.

 

[adsenseyu1]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.