Nieuws

Overheid grijpt niet in bij lokale glasvezelstrijd

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat ziet op dit moment geen reden om in te grijpen in lokale gevechten tussen telecompartijen over wie waar glasvezel gaat aanleggen.

Dat antwoordt Keijzer naar aanleiding van vragen van Tweede Kamerleden Futselaar (SP) en Moorlag (PvdA). “Ik zie op dit moment geen noodzaak om de bestaande mededingingswetgeving aan te passen om bewonersinitiatieven en gemeenten meer ruimte te geven voor het aanleggen van glasvezelverbindingen”, aldus Keijzer.

Ze reageert hiermee onder meer op de situatie in Deurne waar zowel E-Fiber als KPN Glasvezel een netwerk willen aanleggen. Een zelfde situatie deed zich onlangs ook voor tussen Kabelnoord en Glasvezel buitenaf in het Friese Smallingerland.

Daarover schrijft Keijzer: “Ik juich het niet toe als meerdere vraagbundelingstrajecten in hetzelfde gebied tegelijk lopen en daardoor het minimale aantal huishoudens voor een rendabele investering bij alle trajecten niet gehaald wordt. Het resultaat kan namelijk zijn dat er wel voldoende interesse is in glasvezelaansluitingen bij consumenten en bedrijven, maar dat partijen zich allemaal terugtrekken. Partijen kunnen ervoor kiezen de uitrol toch door te zetten ook al is de vraagbundeling niet gehaald of samen te werken aan de uitrol in het betreffende gebied zoals op een aantal plaatsen al gebeurt.”

Europese regels

Keijzer erkent wel dat de Europese staatssteunregels moeten worden aangepast omdat zij in de praktijk moeilijk toepasbaar zijn. “Ik wil graag meer ruimte creëren voor het bieden van staatssteun door lokale overheden.”

Ze onderschrijft verder dat goede digitale connectiviteit essentieel is voor de concurrentiepositie van Nederland. “Het is dan ook de kabinetsdoelstelling dat in 2023 alle huishoudens in Nederland over een vaste internetverbinding van tenminste 100 Mbit/s beschikken. Glasvezel is één van de technologieën die snel internet mogelijk maken, maar deze snelheid kan namelijk ook met andere technologieën worden gerealiseerd, zoals het opwaarderen van het kopernetwerk of met een coaxverbinding. Glasvezel is een middel en niet het doel op zich.”

foto: Tweede Kamer

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.