Nieuws

Overijssel heeft in 2019 het snelste buitengebied

Het duurt nog ongeveer een jaar, maar dan is Overijssel de eerste provincie in Nederland waar 99% van het buitengebied supersnel internet heeft.

Dat schrijft Gedeputeerde Staten van Overijssel zelf. “Volgens de huidige planning is de aannemer medio 2019 klaar. Van de circa 45.000 adressen in het buitengebied heeft dan 99% toegang tot supersnel internet. De kernen waren al voorzien van breedband. Overijssel is hiermee de eerste provincie van Nederland met een dekkend breedbandnetwerk, en een koploper in Europa.”

Er wordt nog druk gewerkt aan glasvezel in Overijssel. In het laatste deel van de provincie, de buitengebieden van West Overijssel, kan nu met de aanleg worden gestart.
Daarna blijft er een gebied over, dat gaat via Glasvezelbuitenaf. De bijzondere gebieden Welsum, Marle en Kampen Zuid gaan om geografische redenen mee met Veluwe Noord, zo stelt de provincie. De vraagbundeling in dat gebied eindigt op 16 april.

Uiteindelijk blijven er circa 500 adressen over die vanwege hun ongunstige ligging niet zijn meegenomen in de uitrol van glasvezel. “We willen de mogelijkheid verkennen om deze adressen via de ether van breedband te voorzien. Een pilot moet op korte termijn uitwijzen of dit een goed alternatief is.”

Geheim van Overijssel

In 2013 heeft de provincie een begin gemaakt van glasvezel in het buitengebied als onderdeel van het programma Breedband Infrastructuur.

Wat is het geheim van Overijssel? Volgens de provincie zijn dat in de eerste plaats de sterke bewonersinitiatieven. Daarnaast ook innovatieve ondernemingen, met netwerkbedrijf Cogas en investeerder CIF voorop, die prioriteit geven aan de aanleg van glasvezel. En als derde reden worden de actieve overheden genoemd, die de ontwikkelingen hebben gestimuleerd en gefaciliteerd.

“Zo hebben gemeenten hun legesverordeningen en aanlegvoorwaarden aangepast en bewonersinitiatieven bijgestaan met raad en daad. De aandeelhoudende gemeenten van Cogas waren een drijvende kracht achter de verglazing in Twente.”

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.