Nieuws

Plan voor glasvezel in regio Rivierenland mislukt

Het is niet gelukt om een commercieel bedrijf te vinden die via een overheidsmodel bereid is te investeren in de aanleg van een glasvezelnetwerk in de regio Rivierenland. De aanbesteding hiervoor is mislukt, meldt omroep Gelderland.

In 2018 stemden negen gemeenten in Regio Rivierenland in met de gemeenschappelijke regeling Breedband Rivierenland. Het doel was om in de buitengebieden een breedbandnetwerk met glasvezel op te richten volgens een overheidsmodel.

Op 15 februari verliep echter de deadline voor het indienen van offertes voor ontwerp, aanleg en beheer van het breedbandnetwerk. Er kwam geen enkele offerte binnen, laat de gemeente Neder-Betuwe weten. De mogelijke oorzaak is volgens de gemeente dat telecombedrijven op eigen houtje de buitengebieden van snel internet willen voorzien. Enkele jaren geleden was die situatie nog anders.

De mislukte aanbesteding houdt concreet in dat de plannen voor glasvezel in de regio Rivierenland de ijskast in gaan, aldus de regionale omroep. De komende maanden wordt bekeken of het glasvezelproject toch wordt aangelegd via een overheidsmodel, of dat marktpartijen alsnog breedband aanleggen in het buitengebied.

Alleen het Gelderse Buren is een uitzondering op deze regel. Daar loopt een initiatief van Glasvezel buitenaf om snel internet mogelijk te maken. Indien 50% van de inwoners in het buitengebied zich inschrijven, wordt het internet aangelegd. De teller staat nu op 48%.

  1. Het is niet Glasvezel Buitenaf, maar Digitale Stad in gemeente Buren. Ondertussen is de 50% gehaald en krijgt het buitengebied van gemee te Buren definitief glasvezel.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.