Nieuws

Politiek in Buren wil glasvezel marktpartijen een kans geven

Een aantal politici in Buren is terughoudend om garant te staan voor in totaal 11 miljoen euro om glasvezel aan te kunnen leggen. Met name de VVD wil dat er naar alternatieven wordt gekeken.

In de Regio Rivierenland, waar Buren onder valt, zijn plannen voor de aanleg van glasvezel naar adressen die alleen beschikken over een koperen telefoonkabel, zo’n 12.000 in totaal. Dat kan deels met Europese subsidie worden betaald, maar ook de betrokken gemeenten moeten een steentje bijdragen. Omdat gemeente Buren de meeste witte adressen telt, zou die gemeente het meeste moeten bijdragen aan de aanleg van glasvezel. Dat komt waarschijnlijk neer op bijna 11 miljoen euro, zo werd eerder berekend.

Maar volgens de VVD zijn er nu wel andere marktpartijen die interesse hebben in de aanleg van glasvezel in dit gebied. Dat zou het plan een stuk minder duur en risicovol maken voor de gemeente. En daarom wil de VVD dat er eerst naar andere scenario’s wordt gekeken voordat de garantstelling van 11 miljoen op tafel komt, schrijft Stadburen.

De VVD schrijft in haar brief aan het college: “Waarom steunen wij niet onze lokale ondernemers die interesse hebben in de aanleg van het glasvezelnetwerk, zoals Glasnet Buren die we reeds eerder een achtergestelde lening van 60.000 euro hebben verleend?”

De garantstelling van de gemeente stond aanvankelijk op de agenda voor de raadsvergadering van 25 september, maar er is uitstel gevraagd.

De totale kosten voor de aanleg van glasvezel in het gebied Rivierenland worden geschat op 39 tot 45 miljoen euro.

foto: gemeente Buren

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.