Nieuws

Politiek vreest ongeorganiseerde glasvezelaanleg in Westerkwartier

De gemeente Westerkwartier moet de aanleg van glasvezel in het buitengebied begeleiden want anders wordt het een rommeltje. Daarvoor waarschuwt de VVD-fractie in Westerkwartier.

In het buitengebied van Westerkwartier willen zowel Rodin als GlasDraad een glasvezelnetwerk aanleggen.

Volgens RTV Noord wil GlasDraad komend voorjaar het netwerk gaan aanleggen. Bij Rodin duurt de inschrijving nog tot 19 december. Wanneer dit bedrijf een eventuele aanleg start, is nog niet bekend. De VVD is bang dat straten meerdere keren op de schop moeten omdat leveranciers om de beurt een kabel willen aanleggen.

Ook is er onduidelijkheid over de kosten die de bewoners moeten betalen. Bewoners die zich inschrijven bij GlasDraad moeten een bedrag betalen om aangesloten te worden. Rodin legt de kabel gratis aan bij adressen waar de internetsnelheid op dit moment minder is dan 30 megabit per seconde.

Het is volgens de VVD is de vraag wat er gaat gebeuren met het gedeelte van het Westerkwartier ten zuiden van de A7, oftewel de oude gemeenten Leek en Marum. Daar was de concurrentie onder de leveranciers te sterk. Veel mensen hadden zich ingeschreven bij een derde partij, de coƶperatie Westerglas.

Onduidelijk en duur

Onlangs schreef Glasvezelgids al dat de concurrentie tussen verschillende glasvezelpartijen in sommige gebieden leidt tot verwarring bij bewoners en mogelijk tot een duurdere aanleg.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.