Nieuws

Regio Rivierenland mag toch kiezen voor Digitale Stad

De Regio Rivierenland mag de aanbesteding voor de uitrol van glasvezel in het buitengebied aan Digitale Stad gunnen. Dat heeft de rechter onlangs bepaald.

Glasvezel Buitenaf beweerde dat Regio Rivierenland niet voldeed aan de voorwaarden die de Europese Commissie aan de uitvoering van het glasvezelproject heeft gesteld. Maar volgens de rechter handelt Regio Rivierenland niet in strijd met geldende staatssteunregels en/of de aanbestedingswet.

Regio Rivierenland is de eerste overheidsorganisatie die een dergelijk regionaal project gaat uitvoeren voor zeven gemeenten in de regio: Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal en Zaltbommel. De Regio Rivierenland wil in zee met Digitale Stad, via een constructie die Uitvoeringsorganisatie Breedbandnetwerk Rivierenland (UBR) wordt genoemd. Deze organisatie zal verantwoordelijk worden voor de aanleg, het beheer en onderhoud van het netwerk namens de deelnemende gemeenten.

Glasvezel buitenaf is naar de rechter gestapt omdat het bedrijf zich gepasseerd voelt bij de keuze voor Digitale Stad. Maar die bezwaren zijn nu door de rechter ongegrond verklaard, aldus Nieuwsblad Geldermalsen.

Met deze uitspraak is er groen licht voor de start van het project. Het overheidsmodel biedt vele voordelen, stelt de Regio Rivierenland. Zo hoeven inwoners niet te betalen voor de aanleg van hun aansluiting. Daarnaast kunnen zij diensten afnemen voor prijzen die vergelijkbaar zijn met die in de kernen en is er geen sprake van maandelijkse buitengebiedstoeslag. Ook is er geen verplichting om diensten af te nemen. Bovendien is het netwerk open, zodat alle aanbieders welkom zijn en zodoende zoveel mogelijk keuzevrijheid is.

De gezamenlijke uitvoeringsorganisatie zal begin januari 2020 worden opgericht. Vervolgens zullen er nog wat formele stappen gezet moeten worden, zoals het gunnen van de aanbesteding. Beoogd partner Digitale Stad kan hierna tot de feitelijk aanleg van het netwerk overgaan.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.