Nieuws, Onderzoek

Snelheid via de kabel neemt toe, maar Nederland daalt in de ranglijst

Nederlanders die via de kabel internetten, hebben vorig jaar gemiddeld een snellere verbinding gekregen, maar we worden wel door steeds meer landen ingehaald.

Dat blijkt uit een ranglijst die M-Lab, een samenwerking van onder meer Google en de Princeton University, heeft opgesteld op basis van 163 miljoen snelheidstesten in 200 landen. Het gaat hierbij om internet via de kabel.

Uit het onderzoek blijkt dat de snelheid in Nederland gemiddeld met 7% is toegenomen. Maar in vergelijking met andere landen in de wereld is de internetsnelheid juist afgenomen. Nederland is in de lijst van landen met het snelste internet uit de top vijf gevallen en ingehaald door Noorwegen, Belgiƫ en Roemeniƫ, meldt het FD.

De snelheid in Nederland was tijdens de testperiode van juni 2017 tot en met mei 2018 gemiddeld 36 Mbit/s. Volgens de onderzoekers is de aanleg van glasvezelnetwerken de belangrijkste reden voor de toename van de internetsnelheid via de kabel. Grote delen van het netwerk van kabeloperators bestaan uit glasvezelkabels.

Opvallend is verder dat inwoners van de landen met het snelste kabelinternet, ook relatief weinig betalen voor hun internetabonnement. In Amsterdam kost een kabelabonnement gemiddeld ongeveer 34 euro. Internet is veruit het duurst in Dubai. Daar moet per maand bijna 75 euro worden betaald. In Moskou is internetten met circa 6 euro per maand het goedkoopst.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.