Nederland gaat de doelstelling uit het Actieplan Digitale Connectiviteit om in 2023 iedereen te laten beschikken over een vaste snelle (internet)verbinding van minstens 100 megabit per seconde (Mbps), waarschijnlijk gemakkelijk halen. Maar dat is niet dankzij straalverbindingen.
De cijfers van de breedbandkaart laten zien dat de aanleg van nieuwe en opwaardering van bestaande vaste breedbandnetwerken onverminderd is doorgegaan, ondanks de COVID-19-crisis.
In 2020 kon bijna 99% van alle Nederlandse huishoudens beschikken over een vaste internetverbinding van tenminste 100 Mbps. In 2019 was die beschikbaarheid 97%, zo stelde staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat onlangs in een brief aan de Tweede Kamer.
Het op grote schaal beschikbaar komen van gigabit internet is het gevolg van de opwaardering van het landelijke kabelnetwerken het toegenomen gigabit aanbod op bestaande en nieuwe glasvezelnetwerken, aldus Keijzer. De verwachting is dat deze trend in de komende jaren verder zal doorzetten, waardoor gigabit de nieuwe snelheidsnorm wordt in Nederland.
Geen straalverbinding
De onderzoekers van Dialogic gaven in hun prognose aan dat het niet uitgesloten is dat de uitdagende buitengebieden in de toekomst alsnog ontsloten worden. Het moeilijkst zijn de buitengebieden van Zuid-Limburg, Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden, het Hollandse duingebied en de Waddeneilanden.
Het verzorgen van breedband zal daar waarschijnlijk niet gebeuren met een combinatie van glasvezel en een straalverbinding, want bij een proefproject in de provincie Overijssel is gebleken dat adressen met een dergelijke verbinding niet voldoen aan de norm van tenminste 100 Mbps.
Keijzer heeft met de ministeries afgesproken dat ze ‘op zijn minst op kwartaalbasis hierover met de provincies in gesprek blijft’.
Bekijk op deze kaart of gigabit internet al in jouw woonplaats beschikbaar is.
Geef een reactie