Nieuws, Onderzoek

TNO: Aantal glasvezelaansluitingen is in opmars

Glasmonitor-kaartHet aantal glasvezelaansluitingen is nog steeds beperkt in Nederland, maar glasvezel is wel aan een opmars bezig. Dat staat in de halfjaarlijkse Marktrapportage Elektronische Communicatie van onderzoekinstituut TNO.

Tussen het vierde kwartaal van 2011 en het tweede kwartaal 2012 groeide het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland met 11 procent. In een jaar tijd (Q2 2011-Q2 2012) steeg het aantal glasvezelaansluitingen zelfs met 40 procent.

Uit de Glasmonitor 2013 bleek vorig jaar al dat inĀ  september 2012 circa 1,38 miljoen huishoudens in Nederland waren aangesloten op glasvezel. Dit is 18 procent van het totaal aantal huishoudens in Nederland.

Het werkelijke aantal glasvezelgebruikers ligt echter veel lager omdat niet alle aangesloten huishoudens ook daadwerkelijk gebruikmaken van glasvezel en ze niet allemaal een internetabonnement via glasvezel hebben.

Per provincie
Op dit moment ligt in 40 procent van de Nederlandse gemeenten al glasvezel, of wordt er glasvezel aangelegd. Opvallend is overigens dat de dekking op provinciaal niveau sterk uiteen loopt (zie grafiek). De hoogste glasvezeldekking is, net als in 2011, te vinden in Flevoland, terwijl in Groningen en Zeeland nog vrijwel geen huishoudens zijn aangesloten.

Glasmonitor-dekking-provincieDe sterkste groei van het aantal glasvezelaansluitingen vond plaats in Gelderland en Zuid-Holland, waar het aantal aansluitingen met bijna 100.000 toenam.

DSL en kabel
Het aantal glasvezelaansluitingen in Q2 2012 bedroeg 302.000, dat komt neer op een marktaandeel op het gebied van breedbandinternet van 4,6 procent. Het aantal kabelaansluitingen is in het tweede kwartaal van 2012 juist toegenomen. Sinds eind 2011 is het aantal kabelaansluitingen met 4,7 procent gestegen tot 2,9 miljoen. Het aantal DSL-aansluitingen daalde in die periode tot 3,3 miljoen.

In percentages wil dat zeggen dat vorig jaar 22 procent van de Nederlanders een DSL-aansluitingen had, tegenover 18 procent via de kabel en bijna 1,5 procent via glasvezel.

Deze week wordt in Londen het congres van de FTTH Council Europe gehouden. Daar worden ook cijfers over de aanleg en het gebruik van glasvezel bekendgemaakt.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.