Nieuws

Toch glasvezel voor inwoners in Beemster

De glasvezelcampagne in de Beemster is afgerond en iedereen die zich bij DELTA of Kabeltex heeft aangemeld, krijgt een glasvezelaansluiting.

Hoewel het aantal inschrijvingen lager is dan verwacht, kan het Burgerinitiatief Breedband Beemster toch beginnen met de planning voor de aanleg van glasvezel in het Beemster buitengebied en de kernen Noord- en Westbeemster.

De campagne voor glasvezel in de Beemster verliep niet bepaald rustig, blijkt uit een verhaal van het glasvezelinitiatief zelf. “Glasvezelpartij FiberNH heeft bezwaar ingediend tegen het subsidiebesluit van provincie Noord-Holland. Na een formele hoorzitting is dat bezwaar ongegrond verklaard waarna FiberNH in beroep is gegaan. Tijdens deze procedure kunnen de financiĆ«le middelen van Kabeltex niet worden vrijgemaakt waardoor de mogelijkheid voor de aanleg met minimaal 1 jaar wordt vertraagd. Korte tijd later heeft KPN aangegeven glasvezel te gaan aanleggen in zowel Middenbeemster als Zuidoostbeemster. Zij doen dit, naar eigen zeggen, alleen daar waar ze commercieel bedreigd worden en alleen dat wat nodig is om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Daarmee proberen zij grip te houden op de glasvezelmarkt.”

Vermoed wordt dat het initiatief van KPN ervoor heeft gezorgd dat het aantal aanmeldingen bij het breedbandinitiatief Beemster lager is uitgevallen dan verwacht. “Door de onzekere periode die ontstond rondom de gemaakte bezwaren door FiberNH en de situatie met KPN, zijn er minder aanmeldingen binnengekomen. Hierdoor hebben wij niet vol in kunnen zetten op de vraagbundeling en bijvoorbeeld geen deur tot deur team langs gestuurd. Ook andere activiteiten zijn op een lager pitje gezet.”

Wil je regelmatig op de hoogte worden gehouden van het nieuws over glasvezel? Abonneer je dan op de nieuwsbrief van Glasvezelgids.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.