Nieuws

Tynaarlo en Noordenveld stellen geld beschikbaar voor glasvezel

De laatste overgebleven gebieden in gemeenten Noordenveld en Tynaarlo die nog zonder breedband zitten, krijgen mogelijk ook glasvezel. De colleges van beide gemeenten willen daarvoor geld beschikbaar stellen.

In beide gemeenten zijn nog enkele gebieden waar nog geen glasvezelnetwerk ligt. De Coƶperatie Glasvezel Noord (CGN) is van plan om in de omgeving van Veenhuizen, Altena, Roderesch, Alteveer, Nieuw-Roden, Steenbergen, Donderen, Zeijen en randen van Vries een nieuw netwerk aan te leggen.

Omdat de huizen ver uit elkaar liggen, kost de aanleg extra geld. Bovendien viel de belangstelling eerder tegen, meldt het Dagblad van het Noorden. Bij een vraagbundeling heeft 48% van de inwoners heeft zich aangemeld voor een abonnement, terwijl er 65% nodig was.

De provincie is in beginsel opnieuw bereid om de zogenoemde witte aansluitingen te financieren; de grijze aansluitingen wil de provincie voor 50% financieren, de overige 50% moet van de betrokken gemeenten komen.

Subsidie en lening

“Helaas is 48% deelname niet voldoende om het businessplan financieel geheel sluitend te krijgen. Daarom is de gemeenten gevraagd om naast de grijze lening een subsidie te geven, zodat aanleg toch mogelijk wordt”, aldus CGN. Daarom hebben de gemeenten Noordenveld en Tynaarlo samen 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld aan de GCN in de vorm van subsidies en leningen.

De gemeenteraden van beide gemeenten moeten na de zomer nog akkoord gaan met de voorstellen van hun colleges. Is dat lukt, dan hoopt CGN dat de kabels eind 2020 in de grond liggen.

foto: Coƶperatie Glasvezel Noord

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.