In relatief dunbevolkte gebieden als Zeeland, noordoost-Groningen en het zuiden van Limburg, en in de dichtbevolkte Randstad zijn nog veel postcodegebieden zonder glasvezel. Dat constateerde de Autoriteit Consument & Markt vorige week.
De beschikbaarheid van glasvezel is ongelijkmatig verdeeld over Nederland. ”De uitrol van glasvezel gaat gestaag door, en het aantal actieve aansluitingen blijft ook groeien. Dat is een welkome ontwikkeling gezien het almaar groeiende dataverbruik.”, aldus de autoriteit. De verschillen per regio komen onder meer doordat het aanleggen van een glasvezelnetwerk veel geld kost. Netwerkbedrijven leggen glasvezel aan waar ze verwachten die investeringen te kunnen terugverdienen.
Dat de aanleg van glasvezel in de Randstad achterloopt, komt vermoedelijk omdat daar al voldoende alternatieven (via koper- of kabelnetwerken) beschikbaar zijn. Maar omdat het datagebruik toeneemt, is de verwachting dat glasvezelbedrijven de uitrol ook in de Randstad de komende jaren zullen versnellen.
n het hele land waren er in het tweede kwartaal 5 miljoen glasvezelaansluitingen; 300 duizend meer dan in het eerste kwartaal. Daarmee heeft glasvezel bijna het aantal DSL-aansluitingen ingehaald. Dat waren er in het tweede kwartaal 5,8 miljoen. Van die 5,8 miljoen DSL-aansluitingen, worden er iets minder dan de helft actief gebruikt (2,3 miljoen). Van de bijna 8 miljoen kabelaansluitingen waren er 3,9 miljoen in gebruik.
Geef een reactie