Nieuws

‘Veel Nederlanders moeten lang wachten op glasvezelaansluiting’

Hoewel Nederland redelijk voorop loopt bij het aanbieden van breedband, moeten veel burgers nog lang wachten op hun beloofde glasvezelaansluiting. Dat blijkt uit het rapport ‘Nederland op glasvezel’ van de Fiber Carrier Association (FCA).

Nederland heeft bijna 8 miljoen huishoudens, waarvan ongeveer 3,5 miljoen de mogelijkheid hebben om via glasvezeldiensten af te nemen. Niet elk huishouden maakt gebruik van glasvezel als dit beschikbaar is.

Dat veel Nederlanders lang moeten wachten op een glasvezelaansluiting heeft een demografische reden, zo stelt het rapport. “Het aantal inwoners groeit jaarlijks met circa 100.000. Door de stikstofproblematiek is de nieuwbouw van huizen het afgelopen jaar onder druk komen te staan en dat heeft ook gevolgen voor het aantal nieuwe glasvezelaansluitingen. Daarnaast zijn er lokale overheden die nog steeds afwijkende procedures hanteren voor zaken als vergunningsaanvragen of breekverboden tijdens glasvezelprojecten.”

Het ministerie van Economische Zaken (EZK) heeft verschillende activiteiten opgestart om bij de lokale overheden harmonisatie onder de aandacht te brengen. Op dit onderdeel wordt wel vooruitgang geboekt, maar het blijft een aandachtspunt voor de glasvezelsector, aldus de FCA.

Bandbreedte

Vanwege de coronacrisis heeft Nederland het afgelopen jaar massaal vanuit huis gewerkt. De verwachting is dan ook dat de vraag naar snelle verbindingen (bandbreedte) flink zal blijven toenemen. Volgens sommige schattingen zullen we in 2030 wereldwijd zelfs twee keer zoveel data verbruiken als in 2018. Om aan de toenemende vraag naar bandbreedte tegemoet te komen, zal de komende jaren intensief aan verbetering en uitbreiding van het glasvezelnetwerk moeten worden gewerkt, aldus de FCA.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.