Nieuws

VVD stelt Kamervragen over DDoS-aanvallen op providers

foto: Pixabay

De VVD-fractie in de Tweede Kamer heeft vragen gesteld over de recente golf aan DDoS-aanvallen op Nederlandse internetproviders.

Kamerlid Arne Weverling wil namens de VVD van staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat weten, hoeveel ‘gewone’ internetgebruikers op de hoogte zijn van de beschermingsmaatregelen die ze kunnen nemen om daarmee te voorkomen dat hun apparaten misbruikt worden voor het uitvoeren van een DDoS-aanval.

Ook vraagt Weverling cijfers op van hoeveel internetproviders en andere mkb-bedrijven de afgelopen jaren zijn getroffen doos DDoS-aanvallen. Internetproviders zijn niet de enige slachtoffers van de cyberaanvallen. De laatste weken worden tientallen bedrijven en organisaties aangevallen door middel van een DDoS. Dit betreft ook aanvallen op banken en digitale dienstverleners.

Bij een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) proberen internetcriminelen een website, server of dienst onbereikbaar te maken. Via bijvoorbeeld een botnet, een centraal aangestuurd netwerk van gehackte computers, wordt een online dienst zo massaal bezocht dat deze overbelast raakt. Gewone websitebezoekers kunnen de online dienst daardoor niet meer gebruiken.

De politie wil de daders van de DDoS-aanvallen opsporen en adviseert slachtoffers om altijd aangifte te doen.

foto: John Howard

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.