Nieuws

Worden steeds meer lokale glasvezelinitiatieven overgenomen?

glasvezelkabel

Een aantal lokale glasvezelinitiatieven die worden gerund door vrijwilligers, zijn de laatste tijd overgenomen door grote bedrijven. Is er sprake van een trend of gewoon toeval?

De lokale coöperatie HSLnet dat in Heeze en Leende glasvezel wilde aanleggen, was een van de eerste coöperaties waar sprake was van een overname door een marktpartij. HSLnet werd in 2017 overgenomen door Simac. Dankzij de overname wist HSLnet het te redden, want de stichting zat rond die tijd in geldproblemen.

De Wolden

Half mei werd kondigde Rendo Fiber en de gemeente De Wolden het glasvezelnetwerk over van stichting Glasvezel De Wolden. De stichting Glasvezel De Wolden heeft haar aandelen in het glasvezelnetwerk verkocht omdat het belangrijkste doel van de stichting bereikt was, namelijk het realiseren van snel internet voor iedereen in De Wolden.

Giessenlanden

En enkele weken geleden maakte KPN bekend dat het eigenaar was geworden van GiessenlandenNet BV. Dit bedrijf is beheerder van het glasvezelnetwerk in de gemeente Molenlanden (Zuid-Holland), dat voorheen bekend stond als de gemeente Giessenlanden.

Garantie voor de toekomst

Lokale glasvezelinitiatieven lijken de inzet en het enthousiasme van bewoners nodig te hebben om goed van de grond te komen. Veel coöperaties weten ver te komen met de aanleg van glasvezel. Als het doel bereikt is, is het beheer werk van professionals, zo lijkt de praktijk uit te wijzen. In ieder geval lijkt de overname van lokale glasvezelinitiatieven door marktpartijen een garantie voor de toekomst van de glasvezelnetwerken in die gemeenten.

Mogelijk zijn er nog wel glasvezelinitiatieven die interessant kunnen zijn voor marktpartijen, neem bijvoorbeeld Breedband Hollands Kroon, dat erin is geslaagd om een glasvezelnetwerk aan te leggen in de gemeente Hollands Kroon.

Een andere interessante overnamekandidaat zou LVCNET kunnen zijn, dat druk is met de aanleg van glasvezel in Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint-Hubert en Sint Anthonis.

Vaderdag 2020Vaderdag 2020

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.