Nieuws, Strijd tussen kabel en glasvezel

Zelfs Ziggo legt glasvezel aan in Rotterdam

Ziggo gaat in Rotterdam de nieuw gebouwde Zalmhaventoren voorzien van glasvezelaansluitingen. Er zijn wel voorwaarden en echt 100% glasvezel is het nét niet.

Ziggo, altijd voorvechter van de coax-kabel, bevestigt tegenover NRC dat het dit jaar honderden woningen in het gebied van de Zalmhaventoren tot in de meterkast op glasvezel gaat aansluiten.

Ziggo, onderdeel van de joint-venture VodafoneZiggo, zal alleen glasvezel aanleggen bij de grotere nieuwbouwprojecten, zegt Leo-Geert van den Berg, verantwoordelijk voor het vaste netwerk van VodafoneZiggo. “Als in een bestaande wijk twee nieuwe woningen gebouwd worden, zullen we waarschijnlijk de bestaande coax-infrastructuur gebruiken. Maar als er aan de rand van de stad een nieuwe wijk gebouwd wordt met meer dan honderd woningen, dan ligt glasvezel voor de hand”, zegt Van den Berg in de krant. Dat is komt vooral door de kosten. “Glasvezel kost ongeveer 2 euro per meter, coax 3 euro.”

Via glasvezel zal Ziggo voorlopig dezelfde maximumsnelheden blijven bieden. Er komt dus geen apart ‘fiber’-aanbod omdat Ziggo graag de bestaande modems wil blijven gebruiken. Daarom loopt er vanuit de meterkast toch nog een stukje coax-kabel de woning in.

De keuze van Ziggo is opmerkelijk omdat het kabelbedrijf eerder al het coax-netwerk in Rotterdam heeft opgewaardeerd tot het zogenoemde Giganet, waarbij downloadsnelheden tot 1 gigabit per seconde mogelijk zijn.

Overigens zijn naast Ziggo, ook KPN en T-Mobile/Primevest Capital in Rotterdam bezig met de aanleg van glasvezelnetwerken.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.